مهندس حسینی و سپانلو تشریح کردند ؛ نجات صنعت آرد و نان با تولید رقابتی
پیش از انقلاب چیزی به نام صنعت آردسازی در خراسان وجود نداشت و تنها چند كارخانه معمولی با ماشینآلات به جا مانده از جنگ جهانی دوم باقی مانده بود. همزمان با پیروزی انقلاب، ضرورت ایجاد كارخانههای آردسازی در خراسان احساس شد و عدهای وظیفه ساخت این كارخانهها در شهرستانهای بیرجند و قوچان را برعهده گرفتند. این كارخانهها كه همگی وابسته به كشاورزی و تولید گندم از سوی كشاورزان بودند، سختیهایی را به خود دیدند و با طیفی از گندمهای متفاوت و گاهی نامرغوب روبهرو شدند؛ گندمهایی كه برای آسیاب مناسب نبودند و به اجبار تبدیل به نان بیكیفیت سفره مردم شدند.
كارخانههایی كه توجیه اقتصادی ندارند
رئیس انجمن صنفی كارخانههای آرد خراسان رضوی، شمالی و جنوبی درباره تعداد كارخانههای فعال اظهار میكند: ۳۶ كارخانه آرد در استانهای خراسان احداث شدهاند و شهرستانهای نیشابور، سبزوار و بیرجند بیش از ظرفیت خود دارای كارخانه هستند.
«حسن حسینی» با اشاره به رویكرد صادراتی برخی از كارخانههای آردسازی عنوان میكند: باوجود اینكه احداث بسیاری از كارخانههای آردسازی توجیه اقتصادی ندارد، با این وجود برخی از كارخانهها، دارای رویكرد صادراتی هستند.وی از خالی بودن بخش اعظمی از ظرفیت تولید كارخانههای آرد خبر میدهد و میگوید: اكنون عمده كارخانههای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی با ظرفیت زیر ۴۰درصد فعالیت میكنند و ۶۰درصد ظرفیت خالی تولید این واحدها را برای جذب سرمایهگذار آماده كردهایم.این مقام مسئول با اشاره به میزان تولید آرد در استانهای خراسان تأكید میكند: ماهانه بالغ بر ۲۴۰ هزار تن آرد در استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی تولید میشود، در حالیكه كل نیاز این استانها ۱۲۰ هزار تن در ماه است.
فاصله گرفتن از تولید نان مرغوب
رئیس انجمن صنفی كارخانههای آرد استانهای خراسان با اشاره به نگاه دولت به صنعت آرد و نان اظهار میكند: دولت نان را محصولی استراتژیك میداند و توان خود را صرف تثبیت قیمت آن كرده است. این كار سبب شده تا دولت از نظارت بر كیفیت نان غافل شود و درنتیجه از تولید نان متنوع و مرغوب فاصله گرفتهایم.
نوسازی ماشینآلات
رئیس انجمن صنفی كارخانههای آرد استانهای خراسان از نوسازی ماشینآلات خبر میدهد و میافزاید: عمر متوسط ماشینآلات کارخانههای آردسازی خراسان كمتر از ۱۲ سال است و از تكنولوژی روز دنیا در این زمینه بهرهمند هستیم.
حسینی درباره تفاوت قیمت میان ماشینآلات مرغوب با تجهیزات بیكیفیت اظهار میكند: ماشینآلات مرغوب ۸برابر گرانتر از همتایان بیكیفیت خود هستند. خوشبختانه سرمایهگذاری قابل توجهی برای ماشینآلات کارخانههای آرد استانهای خراسان شده است. وی درباره نقش ماشینآلات در تولید آرد باكیفیت میگوید: برای تولید آرد مرغوب، زنجیره به هم پیوستهای از ماشینآلات در خط تولید نیاز است و همه ماشینآلات نقش یكسانی در تولید آرد كیفی دارند.
حسینی درباره تفاوت قیمت میان ماشینآلات مرغوب با تجهیزات بیكیفیت اظهار میكند: ماشینآلات مرغوب ۸برابر گرانتر از همتایان بیكیفیت خود هستند. خوشبختانه سرمایهگذاری قابل توجهی برای ماشینآلات کارخانههای آرد استانهای خراسان شده است. وی درباره نقش ماشینآلات در تولید آرد باكیفیت میگوید: برای تولید آرد مرغوب، زنجیره به هم پیوستهای از ماشینآلات در خط تولید نیاز است و همه ماشینآلات نقش یكسانی در تولید آرد كیفی دارند.
آزادسازی آرد
رئیس انجمن صنفی کارخانههای آرد استانهای خراسان رقابتی كردن عرصه تولید را ضروری میداند و میافزاید: آنچه میتواند سبب تولید آرد و نان باكیفیت شود، رقابتی كردن عرصه تولید این محصولات است. زمینه رقابتی كردن این عرصه را نیز باید در آزادسازی آرد جستوجو كرد.حسینی ادامه میدهد: نیازمند نظارت دولت بر تولید گندم، آرد و نان هستیم تا غذای سالمی وارد سفره اقشار جامعه شود اما با دخالت دولت در این زمینه مخالف هستیم و از دولت تقاضا داریم تا کارها را به بخش خصوصی واگذار و نسبت به آزادسازی آرد اقدام كند.
یارانه نان؛ حق کشاورز
رئیس انجمن صنفی کارخانههای آرد استانهای خراسان درباره یارانه نان عنوان میكند: دولت برای هر فرد، ماهانه ۴۵۰۰ تومان تحت عنوان یارانه نان پرداخت و بخش مهمی از سرمایه كشور را در این زمینه صرف میكند. همچنین یارانههایی نیز در سال۹۲ برای کارخانههای آردسازی در نظر گرفته شده است.حسینی ادامه میدهد: دولت برای حاملهای انرژی، حملونقل و دستمزد كارگران كارخانههای آرد، یارانهای را در نظر گرفته كه با نرخ روز و هزینههای فعلی همخوانی ندارد و كفاف هزینههای كنونی این واحدها را نمیدهد. وی همچنین با اشاره به افزایش نیافتن قیمت آرد بیان میكند: از سال۹۲ تاكنون قیمت آرد نیز تفاوتی پیدانكرده و دولت هیچ تجدیدنظری در این مورد نداشته است. رئیس انجمن صنفی کارخانههای آرد استانهای خراسان یارانه آرد را حق كشاورزان میداند و عنوان میكند: سال گذشته به دولت پیشنهاد دادیم كه یارانه آرد و نان افراد را به كشاورزان بدهد تا كشاورز بتواند گندم مرغوبتری تولید كند. همچنین پیشنهاد دادیم كه دولت نسبت به آزادسازی آرد اقدام کند و بخش خصوصی اجازه خرید گندم را داشته باشد.
وضعیت گندم و آرد خراسان
حسینی یكی از دغدغههای صاحبان كارخانههای آرد را وضعیت گندم میداند و میگوید: متأسفانه صاحبان كارخانههای آرد نمیدانند كه قرار است چه نوع گندم و با چه درجه كیفی وارد سیلوهای آنان شود و همه نگرانیشان ورود گندمهای ضایعاتی و سنزده به چرخه تولید آرد است.
وی با اشاره به وضعیت گندم خراسان رضوی اظهار میكند: با وجود آنكه بهطور میانگین تنها یك سوم گندمها كیفی بوده و عمده آنها دارای كیفیت متوسط و پایین هستند، اما گندمهای این استان وضعیت بهتری دارند و بهترین نوع آن را میتوان در مزارع درگز و جلگه رخ تربت حیدریه یافت.
وی با اشاره به وضعیت گندم خراسان رضوی اظهار میكند: با وجود آنكه بهطور میانگین تنها یك سوم گندمها كیفی بوده و عمده آنها دارای كیفیت متوسط و پایین هستند، اما گندمهای این استان وضعیت بهتری دارند و بهترین نوع آن را میتوان در مزارع درگز و جلگه رخ تربت حیدریه یافت.
تفاوت در اجرای قانون
دبیر انجمن صنفی کارخانههای آرد استانهای خراسان نیز اظهار میكند: متأسفانه شركت غله در هر استانی متفاوت عمل میكند و شیوه مدیریتها نیز متفاوت است.«محمد سپانلو» با اشاره به رعایت نكردن برخی از قوانین عنوان میكند: براساس قوانین، شركت غله موظف است تا محموله گندم مورد نیاز کارخانهها را از نزدیكترین سیلو تأمین كند اما این قانون معمولا نادیده گرفته میشود و کارخانهها مجبور به پرداخت هزینههای سنگینی میشوند.
وی ادامه میدهد: شركت غله همچنین موظف است تا گندمهای با كیفیت مختلف را با یكدیگر تركیب كند و سپس آن را در اختیار کارخانهها قرار دهد، اما اكنون این كار را بر دوش كارخانههای آرد گذاشتهاند و كارخانهها نیز مجبور به خرید افزودنی و گندم جدید میشوند. آن هم افزودنیهایی كه گران است و باید هركیلوگرم از آن را به قیمت ۸۰ هزار تومان خریداری كرد.
وی ادامه میدهد: شركت غله همچنین موظف است تا گندمهای با كیفیت مختلف را با یكدیگر تركیب كند و سپس آن را در اختیار کارخانهها قرار دهد، اما اكنون این كار را بر دوش كارخانههای آرد گذاشتهاند و كارخانهها نیز مجبور به خرید افزودنی و گندم جدید میشوند. آن هم افزودنیهایی كه گران است و باید هركیلوگرم از آن را به قیمت ۸۰ هزار تومان خریداری كرد.
سنزدگی غیرمعمول گندمها
این مقام مسئول گندمهای سن زده را یكی از مهمترین دلایل كاهش كیفیت آرد و نان میداند و میافزاید: استفاده از گندمهای سن زده در فرایند استحصال آرد، سبب كاهش كیفیت نان میشود و سلامتی مصرفكننده را به خطر میاندازد.دبیر انجمن صنفی کارخانههای آرد استانهای خراسان ادامه میدهد: سنزدگی گندمها تا ۲درصد قابل قبول است، اما متأسفانه در برخی از محمولههای گندم، سنزدگی تا ۱۸درصد هم مشاهده شده است.سپانلو از جدی گرفته نشدن آزمایشگاهها خبر میدهد و میافزاید: متأسفانه آزمایشگاههای تخصصی كنترل كیفیت کارخانهها هم جدی گرفته نمیشوند و گندمهای غیراستاندارد از نظر آزمایشگاه نیز وارد چرخه تولید آرد میشوند كه خطر بزرگی برای مصرفكننده به شمار میرود.
بیماریهای ناشی از مصرف نان بیکیفیت
یك كارشناس حوزه آرد و نان با اشاره به اهمیت مصرف نان سالم اظهار میكند: مصرف نان سالم در حفظ سلامت افراد و تقویت بنیه آنان نقش مؤثری دارد و بخش عمدهای از كالری روزانه و مورد نیاز افراد به وسیله نان تأمین میشود.«ستاره یزدان پناه» با اشاره به كاهش زمان پخت نانهای سنتی نظیر سنگك بیان میكند: متأسفانه زمان پخت نانهای سنتی كاهش یافته و تركیباتی در فرایند پخت نان یافت میشود كه زمینه ابتلای مصرفكننده به بیماریهای گوارشی را افزایش میدهد. مونوكسید به وجود آمده در این فرایند نیز برای افراد مضر است.وی تأكید میكند: باید برای هر نان، آرد جداگانهای در نظر گرفته شود تا مصرفكننده بتواند رژیم غذایی مورد نیاز خود را رعایت كند. همچنین افزودن سولفات آهن به آرد نان تنها برای بانوان و افراد مبتلا به فقر آهن مناسب است و برای دیگر افراد توصیه نمیشود.
389 تعداد بازدید
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.