مهندس کافی دبیر انجمن صنایع غذایی استان عنوان کرد ؛ اشتغال ۴۰ هزار نفر در صنعت غذای خراسان رضوی
نویسنده: ملیکا درودی/ خراسان رضوی-خبرنگار همشهری با توجه به آن که نیازهای اولیه انسان به خوراک، پوشاک و مسکن منحصر میشود ، لذا بازار عرضه و فروش خوبی برای این محصولات و سازهها پیش بینی میشود…
با توجه به آن که نیازهای اولیه انسان به خوراک، پوشاک و مسکن منحصر میشود ، لذا بازار عرضه و فروش خوبی برای این محصولات و سازهها پیش بینی میشود . در این میان غذا با توجه به آن که رابطه مستقیمی با سلامت و زیستن افراد دارد، اهمیتی فراتر از تصور برای آن قائل هستیم. همزمان با افزایش جمعیت، تغییر فرهنگها و عادات اجتماعی، نیازهای خوردنی و آشامیدنی انسان در صنعتی بهنام صنعت موادغذایی مورد توجه قرار گرفت. صنعت تولید غذا یکی از قدیمیترین صنایع بسط یافته از سوی بشر قلمداد میشود که با توجه به سلایق و عادات غذایی مردم هر منطقه به شیوهای متفاوت دنبال میشود . صنعت غذا در خراسان نیز ابتدا به شکل سنتی و از ۵۰ سال گذشته به شکل نیمه صنعتی و صنعتی دنبال میشود. دایر بودن تعداد قابلتوجهی از واحدهای حوزه صنایع غذایی نیز گواه بر این ادعاست.
سرمایه واحدهای صنایع غذایی
نایب رئیس انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی با اشاره به واحدهای فعال در استان اظهار کرد: حدود ۸۴۰ واحد در زمینه تولیدات غذایی فعالیت دارند که بیشتر آنها را واحدهای تولیدکننده فراوردههای لبنی، کیک و کلوچه، شکلات و شیرینی تشکیل میدهند. «سعید کافی» با اشاره به اشتغالزایی قابل توجه صنعت غذا در خراسان رضوی تأکید کرد: واحدهای صنایع غذایی فعال استان توانستهاند زمینه اشتغال ۴۰ هزار نفر را فراهم آورند. از این رو، صنعت غذای استان بالاترین میزان اشتغالزایی را به خود اختصاص داده است. وی همچنین در زمینه شاکله اصلی واحدهای صنعتی استان گفت: عمده واحدهای صنایع غذایی خراسان رضوی، واحدهای کوچک یا متوسط هستند. در این میان شهرستانهای مشهد، نیشابور و قوچان بیشترین واحدها را در خود جای دادهاند. این مقام مسئول با اشاره به حداقل سرمایه لازم برای ساخت یک واحد تولیدکننده صنایع غذایی تأکید کرد: برای ایجاد یک واحد کوچک صنایع غذایی، حداقل ۲ تا ۳ میلیارد تومان سرمایه نیاز است. در این زمینه پیشبینی میشود که سرمایه تمامی واحدهای صنایع غذایی خراسان رضوی به بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برسد.
فعالیت بخش خصوصی
دبیر انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی فعالیت بخش خصوصی در این حوزه را چشمگیر دانست و افزود: خوشبختانه بخش خصوصی فعالیت قابلتوجهی در زمینه تولیدات مواد غذایی داشته و اکنون سهم این بخش در سرمایهگذاریهای صورتگرفته، بیشتر از بخش دولتی است. کافی ادامه داد: فعالیت قابل توجه بخش خصوصی در این حوزه سبب شده تا خراسان رضوی به عنوان قطب تولید صنایع غذایی در شرق کشور شناخته و معرفی شود. وی با اشاره به مازاد تولیدات صنایع غذایی استان بیان کرد: واحدهای تولیدی صنایع غذایی خراسانرضوی بیش از نیاز مردم تولید میکنند. به همین سبب، بخشی از این تولیدات در بازارهای داخلی و خارجی به فروش میرسند.
نایب رئیس انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی عنوانکرد: در این میان کشورهای همجوار مانند کشورهای حاشیه خلیجفارس، کشورهای آسیای میانه، افغانستان و عراق از مهمترین بازارهای هدف صادراتی ما بودهاند.
کافی با اشاره به از دست رفتن بازار کشورهای حاشیه خلیجفارس افزود: به دلیل ذبح اسلامی دام و طیور در کشور ما، کشورهای حوزه خلیجفارس یکی از خریداران اصلی فراوردههای گوشتی ما بودهاند و بخش زیادی از این بازار را تولیدکنندگان صنایع غذایی خراسان در دست گرفته بودند که پابهپای آلمان و هلند حرکت میکردند.
وی ادامه داد: متاسفانه تحریمها، تغییر مناسبتهای سیاسی و تورم داخلی مانع از ماندگاری تولیدکنندگان ما در کشورهای حاشیه خلیجفارس شد.
دبیر انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی بیان کرد: اکنون ترکمنستان نیز نمایشگاه ما را تعطیل کرده و از تولیدات ما ایراد میگیرد.
تورم ۲۰ درصدی
کافی نرخ تورم سالانه محصولات غذایی را ۲۰ درصد دانست و گفت: سالانه دستمزد کارگر، قیمت مواد اولیه، حاملهای انرژی و هزینههای تولید محصول افزایش مییابد که منجر به تورم ۲۰ درصدی محصولات غذایی میشود.
وی ادامه داد: مردم ما به فلسفه افزایش قیمت مواد غذایی پی بردهاند اما در کشورهای هدف ما که تورم معنایی ندارد، افزایش قیمت محصولات پذیرفته نیست و به همین سبب هر ساله بخشی از بازارمان را از دست میدهیم.
نایب رئیس انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی اظهار کرد: در خوابیدن چرخ صنعت تنها دولت مقصر نیست، بلکه اشتباهاتی نیز متوجه تولیدکننده و صنعتگر است. متاسفانه برخی از صنعتگران نتوانستهاند در بهروزرسانی تکنولوژی تولید گام موثری بردارند و به مقوله آموزش بیتوجهی کردهاند.
کافی ادامه داد: آنچه که صنعتگر را از رونق واحد خود منصرف کرد، تکانههای شدید اقتصادی و اجرای نادرست قانون هدفمندی یارانهها بود که به سبب آن، یارانه انرژی واحدهای تولیدی قطع شد.
وی نوسازی تجهیزات هنرستانهای صنایع غذایی خراسان رضوی را حائز اهمیت دانست و عنوان کرد: مذاکراتی با اتاق بازرگانی ایران-آلمان صورت پذیرفته تا براساس آن ۷ هنرستان صنایع غذایی استان مجهز به آخرین تکنولوژیهای روز شوند. بدین ترتیب آموزش این افراد که به نوعی کارگران ماهر واحدها را تشکیل میدهند، با موفقیت همراه خواهد بود.
دستگاههای پولستان بسیارند
دبیر انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی افزود: متاسفانه دستگاههای پولستان در استان بسیارند که پای خود را بر گلوی صنعتگر میفشارند و گاهی خلاف قانون عمل میکنند.
کافی با اشاره به مصوبات کارگروه اشتغال خراسانرضوی بیان کرد: در کارگروه اشتغال استان مصوب شده که هیچ یک از دستگاههای تاسیساتی و زیرساختی، حق قطع آب، برق و گاز واحدها را حتی در صورت بدهی واحدها ندارند. با این وجود شاهد بیتوجهی به این قانون هستیم و حتی این دستگاهها از قسطبندی معوقات صنعتگران جلوگیری میکنند.
قیمتگذاریهای دستوری
عضو هیأت مدیره انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی اظهار کرد: قیمتگذاریهای دستوری برای محصولات غذایی سبب شده تا ضمن از دست دادن سهم بازار، شاهد کاهش کیفیت محصولات نیز باشیم.
«رضا بینا» بیان کرد: اقتصاد متکی به نفت ما سبب شده که دولت به صورت قیم مآبانه بر صنعت نظارت کند و نگاهی از بالا به پایین به صنعتگر داشته باشد.
وی با اشاره به از دست رفتن سرمایههای بخش خصوصی در شهرکهای صنعتی گفت: سیاستگذاریهای غلط سبب شده تا بخش اعظمی از سرمایه بخش خصوصی به شکل سولههای بیفایده در شهرکهای صنعتی به هدر رود؛ در حالی که این سرمایه میتوانست صرف نوسازی و نجات صنعت شود. این مقام مسئول ادامه داد: اکنون این سولهها به واحدهای صنعتی تعطیل و نیمه تعطیلی تبدیل شدهاند که فاقد کارآیی لازم بوده و جز اتلاف هزینه، چیز دیگری به دنبال نداشتهاند. عضو هیأت مدیره انجمن صنایع غذایی خراسانرضوی بیان کرد: یکی از مسائلی که صنعت غذای استان را تهدید میکند ، نظارت افراد غیرمتخصص در این حوزه است. متاسفانه عمده کسانیکه برای نظارت بر واحدهای تولیدی استخدام شدهاند، در بهترین حالت پزشک عمومی و یا دامپزشک هستند که اطلاع کاملی از صنعت غذا ندارند. بینا همچنین با اشاره به نظارتهای موازی عنوان کرد: ۵ نظارت یکشکل و موازی بر روی یک محصول انجام میشود که منجر به بروز مشکلات فراوانی شده است. در کنار این نظارتهای بیهوده، کسی به افزایش قیمت تعرفههای آزمایشگاههای موادغذایی توجهی نمیکند.
افزایش تولیدات زیرپلهای
عضو هیأت مدیره انجمن صنایع غذایی خراسان رضوی از افزایش تولیدات زیرپلهای و غیرمجاز موادغذایی در مشهد خبر داد و افزود: نظارتهای موازی سبب شده تا واحدهای تولیدی زیرپلهای و غیرقانونی به طرز چشمگیری افزایش یابند. وی ادامه داد: هنگامیکه این مراکز تولیدی غیرمجاز افزایش یابند، اشتغال کارگران را با خود به همین محلهای زیرپلهای میبرند و در نتیجه ظرفیت اشتغال از کارخانهها گرفته میشود . بینا تأکید کرد: مادامیکه بیتوجهی به واحدهای صنایع غذایی تداوم یابد، نمیتوان انتظار تصرف بازارهای خارجی، توسعه صادرات و رضایت صنعتگر را داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.